Бурни дебати за Бюджет 2010
Бурни дебати за Бюджет 2010 / Дарик Сливен

Общинските съветници приеха отчета за бюджета на община Сливен за 2009 година. Най-голяма изненада при гласуването бе отрицателният вот на общинския съветник от ГЕРБ Радостин Русев. Освен него „против" гласува и съветничката от БСП Мариета Петкова.  Отчетът бе подкрепен с 26 гласа, 11 от съветниците гласуваха „въздържал се".

В момента тече обсъждането на проекта за бюджет за 2010 година. Мариета Петкова предложи редуциране на капиталовите разходи с 16 310 056 лева и така основният финансов документ на общината да се свие на 88 641 443 лв. Това предложение предизвика дебати, които текат и в момента.

Председателят на групата общински съветници „Заедно за гражданите на Сливен" Иван Петров заяви, че те ще подкрепят бюджета, ако при следваща негова актуализация в капиталовите разходи влязат някои обекти от селата в общината и град Кермен. 

Съветникът от БСП д-р Алексей Алексиев попита Лечков дали вярва, че бюджетът ще бъде изпълнен и дали наистина общинска администрация се готви да тегли нов заем. На първия въпрос Йордан Лечков отговори положително, а на втория заяви, че се водят разговори. 

В процеса на дебатите Радостин Русев заяви, че ще подкрепи бюджета, но според него общинските съветници действат под натиск.