Болест отложи делото на похитителя Стефан от Сливен
Болест отложи делото на похитителя Стефан от Сливен / bTV, Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Похитителят от Сливен Стефан Петров ще застане пред Бургаския апелативен съд след седмица, след като болест на защитника му отложи старта на процеса днес. Делото е на втора инстанция, след жалби на страните срещу решението на Сливенския окръжен съд. Стефан Петров иска по-лека присъда, а пострадалите по-високо обезщетение.

На 23 март м.г.Петров опита да обере клона на "Инвестбанк" в Сливен. Мъжът нахлу въоръжен в офиса, стреля срещу охранителя Станчо Станев и държа пет жени като заложници почти денонощие.

През октомври магистратите го признаха за виновен по всичките девет обвинения, сред които въоръжен грабеж в особено големи размери - 395 730 лева, опит за убийство на охранителя и вземането на служителките от банката за заложници. Делото се гледа по съкратената процедура, защото мъжът призна вината си за престъплението.

Постановената присъда е под законовия минимум и в размер на 14 години и 6 месеца затвор, при първоначален строг режим. Осъденият Петров трябва да плати 150 000 лв обещетение на Станчо Станев, който за малко не загуби живота си и по 200 лв на всяка от петте служителки в офиса.

Защитата обаче смята, че Стефан не е направил опит за убийство, а само е искал да сплаши охранителя на банката.