Близо 300 са нелегално преминалите границата ни с Турция за денонощие
Близо 300 са нелегално преминалите границата ни с Турция за денонощие / Sofia Photo Agency, архив

164 сирийски граждани са преминали българо-турската граница за периода от 6.00 часа на 27 септември до 6.00 часа на 30 септември. Общо 294 са чужденците преминали нелегално в България от Турция, съобщават от МВР по данни на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск.

Капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2850 лица. Той е надхвърлен със 165 места.

Основен  проблем  в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция „Миграция” – МВР.

Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекцията.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница,  за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване. Предстои откриване на ремонтираното помещение за настаняване на задържани лица в РДГП Елхово с капацитет 200 места.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.

 

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.