Бедствена ситуация разиграха в община Сливен
Бедствена ситуация разиграха в община Сливен / Дарик Сливен, Архив

24 m/s е скоростта на вятъра в Община Сливен. Темепературите на въздуха са необичайно високи за сезона около 28-30ºС, съобщи инж. Снежана Кънева, главен експерт в отдел „Сигурност и управление на кризи и Отбранително-мобилизационна подготовка.

В ранните часове през нощта на 17 септември в землищата на селата Гавраилово, Селиминово, Малко и Голямо Чочовен възниква сложна обстановка в резултат на горски пожар. Поради късното откриване на пожара предвид възникването му в тъмната част на денонощието, отдалечеността на огнището на огнената стихия от населените места,
пожарът е обхванал големи територии от горския масив в тези землища.

Ситуацията е критична.

Това е обстановката разиграна по време на тренировка за изпълнение на Плана за защита при пожари. По време на разиграна ситуация са участвали зам. кметът на общината Иван Славов, кметовете на населените места Бяла, Ичера,
Раково, Градско, Новачево, Горно Александрово, Трапоклово, Блатец,
Калояново, Глушник, Драгоданово, Тополчане, Сотиря, Чинтулово, Малко Чочовен, Голямо Чочовен, Гавраилово, Старо село, Бинкос и Селиминово, представители на общината, пожарникари и представители на Държавно горско стопанство Сливен.

Целта на тренировката е да се повиши готовността, координацията и взаимодействието на органите на управление при критична ситуация, както и на отговорните длъжностни лица в общината по превенция и стриктно спазване на мерките за защита на горските територии от пожари.

Кънева посочи, че тренировката е преминала успешно като за втори път в България се провежда мероприятие по локално оповестяване на длъжностни лица при бедствие.