Балканът пее и разказва
Балканът пее и разказва / община Котел
За 45 –ти път се проведе фолклорният празник на градовете Елена, Котел, Твърдица, Гурково и Дряново ,,Балканът пее и разказва”. Фестивалът е мащабен и уникален проект, който се осъществява в различни етапи между градовете от двете страни на Стара планина повече от 40 години. Запазвайки традиционното представяне на фолклорната култура, той се развива и обогатява с всяко следващо издание. Включен е в Националния календар на Министерството на културата. Селищата – домакини полагат усилия празникът да запази, както традиционните си черти, така и да бъде всеки път актуален, значим, неповторим, да носи своя социален ефект. Културните тържества „Балканът пее и разказва” се превърнаха през годините в хубава традиция за духовното общуване между старопланинските градове Елена, Котел, Дряново, Трявна, Гурково и Твърдица. Тази година домакин бе община Гурково. Празникът започна с шествие по централната улица и с ритуал по издигането на знамената на България, на Гурково и на Фестивала под звуците на песента „Хубава си моя горо“ която е химн на Фестивала. Първи по традиция на сцената излязоха домакините от Гурково.

Балканът пее и разказва
община Котел



В програмата на Община Котел, участие взеха учениците от Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” и Център за подкрепа за личностно развитие – Котел, които оставиха с много добри впечатления гостите и получиха заслужени аплодисменти. Организирана беше изложба на детски рисунки на тема „Моят град”. На разположените щандове имаше произведения от бита и културата на всеки от градовете участници, както и традиционни лакомства и гозби.

В рамките на фестивала се състои и конкурсна изложба „Куклите – посланици на ценностите на Балкана“. Ежегодното организиране и провеждане на празника е доказателство, че това е една чудесна форма за популяризиране на съхраненото духовно богатство на балканските градове. Народните традиции не са забравени и тяхното предаване от поколение на поколение е залог за тяхната вечност и непреходност.