Административно наказание за Радостин Русев
Административно наказание за Радостин Русев / Дарик Сливен, Архив

Състав на Сливенски окръжен съд, председателстван от Румяна Илиева призна Радостин Русев виновен в това, че в периода от 1.09.2007 г. до 31.01.2008 г. като управител на „Бул Гейт" ЕООД, при условията на продължавано престъпление, е избягнал плащане на данъчни задължения в особено големи размери - 101 485 лв., като е потвърдил неистина в подадени справки-декларации по чл. 100 от ЗДДС и е използвал документи с невярно съдържание и неистински документи. Това съобщи за Дарик говорителят на съда Мартин Данчев.

Впоследствие необявеното данъчно задължение е внесено към бюджета, заедно с лихвите, поради което, на основание чл. 255 ал. 4 от НК и във връзка с чл. 78 от НК Радостин Русев е освободен от наказателна отговорност, наложено му е административно наказание - глоба от 5 000 лв. и е оправдан по първоначалното обвинение за данъчни задължения в размер на 374 500 лв.

По същото дело прокуратурата е оттеглила обвинението срещу Мартин Стефанов, управител на „Бул Гейт" ЕООД, каза още съдия Данчев.

Съдът призна за виновен Жечко Стоянов Стоилов, за това, че през 2009 г., в условията на продължавано престъпление, съзнателно се е ползвал от частни документи с невярно съдържание. Стоянов е осъден на 10 месеца лишаване от свобода условно, с тригодишен изпитателен срок.

Присъдите подлежат на обжалване пред Апелативен съд - Бургас в срок от 15 дни.