20 персонални идентификационни кода издаде НАП - Сливен
20 персонални идентификационни кода издаде НАП - Сливен / netinfo

20 персонални идентификационни кода (ПИК) са издадени в НАП - Сливен за два дни. Чрез персоналния идентификационен код съвсем скоро всеки ще може да проверява какъв трудов договор е регистрирал неговият работодател, на колко часа и върху какъв доход го осигурява, както и в кой пенсионен фонд е осигурен и каква сума е натрупана до момента по неговата партида за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Едно от удобствата, които ПИК предоставя е, че при проверката не  е необходим електронен подпис.

Кодът се състои от 12 цифри и се получава за минути след подаване на заявление по образец на място в НАП. Заявлението може да се подаде във всеки офис на агенцията лично или друго лице, но получаването му става лично в офиса по постоянен адрес на физическите и адрес на управление на юридическите лица. Заявлението може да се подаде и по пощата, но получаването на ПИК става лично в съответния офис на НАП. Получаването става веднага, ако заявлението се подава в съответния офис, и в 7-дневен срок, ако се подава в друга структура на НАП.

При загуба на ПИК незабавно трябва да се уведоми НАП, за да бъде прекратен достъпът до личните данни чрез този код. Уведомяването става отново с подаване на заявление в компетентната структура на агенцията, след което се генерира нов код и се унищожава старият.

Постепенно през годината достъпът до услугите ще бъде разширен и се предвижда той да става не само чрез интернет, но и чрез системата на информационния център на приходната администрация, чрез въвеждане на кода. Първо фирмите, а по-късно и гражданите, ще могат да проверяват своите данъчно-осигурителни сметки. На следващ етап е предвидено чрез кода да могат да се извършват плащания и да се подават искания за издаване на различни удостоверения.