1317 ученици завършват 12-ти клас и ги чака матура
1317 ученици завършват 12-ти клас и ги чака матура / DarikNews.bg, архив

1317 ученици завършват 12-ти клас в дневна форма през тази година в Сливенска област. Всички те трябва да се явят на държавни зрелостни изпити, за да завършат средното си образование. Срокът за подаване на заявления за избор на предмет за втора задължителна матура е от 12 до 23 март, съобщи за Дарик Боян Аксаков, старши експерт в Регионалния инспекторат в Сливен.

Задължителният зрелостен изпит е по български език и литература. По избор учениците могат да избират математика, химия, физика, география, история, философия, биология или някои от чуждите езици, които изучават. Държавните зрелостни изпити ще се проведат от 24 до 26 май. Новост в матурите 2012/2013 година е новият тип задачи за разбиране на непознат текст.

Частта, в която се пишеше резюме се заменя с три текста, върху които се изпълняват задачи, това е т.нар. четене с разбиране, обясни старши експертът по български език и литература Надежда Тодорова. Промените във формата на матурата се налагат заради слабите резултати от международното изследване PISA, което показа ниска практическа грамотност на родните гимназисти. Те не могат да се ориентират в непознати текстове и графики, правят грешки при подписване на договори, допълни Тодорова.