/ iStock/Getty Images
Община Силистра подписа два договора с фирми изпълнители по проект "Подобряване безопасността на плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш - Силистра“ по Програма Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г., съобщиха от администрацията.

Първият договор е за изпълнение на строително-монтажни работи и е на стойност 1 491 933,48 лв. Другият е за доставка на пътнически кораб на стойност 1 473 000 лева, който трябва да обслужва туристически маршрути по река Дунав.

На видинското пристанище акостира един от най-модерните туристически кораби

Плавателният съд ще е с дължина до 14 метра и широчина до шест метра. Той ще бъде оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км./ч.

Предвиденият капацитет на кораба е 28 пасажери и екипаж от двама души. Проектът „Подобряване безопасността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш - Силистра" е част от политиката на Общината за утвърждаването ѝ като предпочитана туристическа дестинация.

Целта е да се подобрят плавателният път и инфраструктурата от двете страни на река Дунав. Предвижда се да бъдат изградени две речни гари, по една за всяка страна на реката.
Александър Леви, БТА