Журналисти предлагат щангистът Иван Иванов за почетен гражданин на Шумен
Журналисти предлагат щангистът Иван Иванов за почетен гражданин на Шумен / gettyimages.ae

Олимпийският и многократен световен и европейски шампион по вдигане на тежести Иван Иванов да стане почете на гражданин на Шумен, предлагат група журналисти.

Репортери от няколко шуменски медии се обединиха и излязоха с официално предложение до председателя на комисията по култура към общинския съвет Венцислав Венков с искане Иванов да бъде удостоен с най-престижното почетното звание.

В предложението си журналистите, сред които е репортер на Дарик-Шумен посочват, че с присъждане на почетното звание на Иван Иванов ще бъде поправена едно дългогодишно недоглеждане. Иванов става олимпийски шампион на игрите в Барселона през 1992 г., по това време обаче в Шумен има наложен мораториум върху званието "почетен гражданин" и то не се присъжда. Това оставя златният медалист без почетното звание.

„Шумен има двама олимпийски шампиони - щангистите Янко Русев и Иван Иванов. Само Янко Русев обаче е обявен за „Почетен гражданин". „Вината" на Иван Иванов е, че спечели олимпийската си титла в период, през който почетни звания не се присъждаха. По-късно никой не се сеща да го предложи и поради това група граждани, работещи в медии, решихме да поставим на Вашето внимание възможността за поправяне на тази несправедливост" се казва в предложението на вносителите - Сава Тончев, Милен Маринов, Даниела Стоянова, Здравка Русева и Красимир Кънчев.

Иван Иванов е на 27 август 1971 г. в Шумен. Тренира вдигане на тежести от 1984 г. при треньора Велико Великов. Състезава се в категории 52 кг., 54 кг. и 56 кг.

Иванов завоюва олимпийска титла през 1992 г. на Игрите в Барселона. Четири пъти е световен шампион - 1989 г., 1990 г., 1991 г. и 1993 г., и пет пъти европейски шампион - 1989 г., 1990 г., 1992 г., 1993 г. и 1998 г. Носител на Световната купа за 1990 и 1991 г. Той е три пъти световен и два пъти европейски шампион за младежи. По време на спортната си кариера печели още редица сребърни и бронзови медали от големи първенства. Поставил е 7 световни и 1 олимпийски рекорд. След края на състезателната си кариера става треньор у нас и в чужбина, ръководи българския национален отбор по вдигане на тежести.

Иван Иванов е обявен са Спортист на № 2 на България за 1992 г.