Земеделци от Шуменско протестираха срещу изискването за нивомери
Земеделци от Шуменско протестираха срещу изискването за нивомери / снимки: Дарик-Шумен

Зърнопроизводители от Шумен и региона се включиха в протеста срещу изискването за поставяне на нивомери - с цел недопускане на кражба и контрабанда на гориво. Десетки земеделски машини буквално блокираха за часове бензиностанция в село Царев брод. Машините бяха зареждани с гориво една след друга и на практика достъпът до бензиностанцията за леки автомобили бе невъзможен.

Земеделците категорично изразиха мнението си, че изискването да монтират касови апарати и нивомери на ведомствените и стопанските бензиностанции и цистерни няма да доведе до ограничаване контрабандата на гориво.

Земеделци от Шуменско протестираха срещу изискването за нивомери
netinfo

„Подобни устройства са прекалено скъпи /между 15 - 20 000 лв. на брой/ и ще натоварят бюджетите ни", заяви Добрин Папазов - земеделски производител на с. Царев брод. По думите му, мнозинството от фермерите в региона няма да поставят нивомери и ще бъдат принудени да зареждат машините си на бензиностанциите, което ще доведе до сериозни проблеми.

Земеделци от Шуменско протестираха срещу изискването за нивомери
netinfo

„Голямо струпване на машини ще има всяка сутрин на една такава бензиностанция, това е една десета може би от машините, които работят в района и е невъзможно да бъдат обслужвани тези машини", подчерта той. Папазов допълни, че ще има и сериозни затруднения и за движението по пътищата, защото тежката техника се придвижва бавно и заема голяма част от пътното платно.

„Надяваме се здравия разум да надделее и господин финансовия министър да оттегли изискванията, да продължи диалога. Ние не сме против това държавата да се бори срещу контрабандата, но да се бори с нормални средства, а не ние да ставаме изкупителна жертва‘, заяви още Папазов.