Започва изграждането на нова отсечка на АМ ""Хемус""
Започва изграждането на нова отсечка на АМ ""Хемус"" / dariknews.bg, Деян Герговски

Започна строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет.

Участъкът от АМ „Хемус“ от км 310+940 до км 327+260 ще бъде изграден от ДЗЗД „Хемус-16320“. Строителният надзор ще се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“.

За първата копка бе дошъл премиерът Бойко Борисов
Dariknews.bg


Ще бъдат изградени 6 виадукта, един мост, един надлез, един пътен възел и 11 пресичания със селскостопански пътища. 

Срокът за изпълнение е 910 дни
АПИ


Стойност на договора за проектиране и строителство е 119 785 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 910 дни.

Много ни е красива държавата - какви планини и гори, но за строителство е много неудобно. Мисля, че за година и два-три месеца ще се справим с този участък и едновременно от Ябланица до Боаза ще ги пуснем и едновременно ще влезем от двете страни - да продължим и да съберем около Търново, каза по време на официалния старт премиерът Бойко Борисов.  

Общата дължина на АМ „Хемус“
(А2) е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна, с обща дължина близо 170 км.

Премиерът Борисов посочи, че предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари. „Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави той.

Трасето на АМ „Хемус“ е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Предвидено е да свързва източните и западните части на България с Трансевропейската мрежа. 

Срокът за изпълнение е 910 дни
АПИ

АМ „Хемус” ще свързва София с Варна и ще дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

Неизградената част от автомагистралата започва от Ябланица, област Ловеч, и завършва при с. Белокопитово, област Шумен. Тя ще свърже вече построените участъци в западния и източния й край и градовете Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище и Шумен. АМ „Хемус“ ще осигурява и връзка с пристанище Варна, което е ключово за търговията с Украйна, Русия и Турция.

Срокът за изпълнение е 910 дни
АПИ

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.