/ Thinkstock/Getty Images
Криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав със съдействие на техни колеги от областната дирекция в Търговище установиха и задържаха двама мъже и жена, съпричастни към извършена телефонна измама.

Oколо 11 часа вчера на стационарния телефон на 66-годишна жена от Велики Преслав се обадила жена, която плачейки й казала, че е дъщеря й и че е катастрофирала.
Разговорът продължил мъж, който започнал да отправя обиди и закани към 66-годишната жена. Казал й да приготвя всички пари и ценности и да ги дава, за да не се случи на семейството й нещо лошо. Връзката прекъснала.

Последвало второ обаждане от мъж, който се представил за полицай. Обяснил, че са засечени телефонни измамници. Казал на жената да запази самообладание, да прибере всички пари и ценности, които има в една торбичка. Накарал я да преброи парите и да опише какви точно са златните накити. Обяснил й, че трябва да ги прибере в хладилник, да затвори всички прозорци и да заключи всички врати, тъй като  вероятно измамниците са агресивни.

Само за 30 мин.: Над 10 пъти телефонни измамници атакуват Шумен

Малко след това същият мъж се обадил и казал, че ще има операция по задържането им .Помолил жената да съдейства. Дал й указания да излезе, да завърже  да завърже торбичката с парите и златото на входната врата и бързо да се прибере в тях, тъй като измамниците са опасни и може да се стреля при задържането им. С идеята, че помага на полицията жената сложила в найлонова торба 750 лева, около 20 гр. златни накити, вързала торбата на входната врата и се прибрала. Малко по-късно същият мъж й се обадил и я похвалил, че е свършила чудесна работа.

Казал, че близо до дома й измамниците са установени и задържани, дори са простреляли в крака един от тях. Жената обаче се усъмнила, защото не чула изстрел на тихата уличка, на която живее. Излязла навън, видяла, че торбата я няма и подала сигнал в полицията.

Проведени са множество издирвателни действия. Изяснено било, че в града е забелязан  автомобил БМВ с търговищка регистрация. Описаният автомобил е подаден на полицейските служители в Търговище.

91-годишна баба стана поредната жертва на телефонни измамници

Благодарение на бързата им реакция бил спрян за проверка в града. Вътре били двама мъже и една жена.

За срок до 24 часа в полицейското управление във Велики Преслав за задържани Г.Ф./20г./ от Омуртаг, А.И./21г./ от Омуртаг и Х.Т./21г./ от Сливен за извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК. При претърсване в автомобила са намерени малко над 700 лева и златни накити, които отговарят на описаните от 66-годишната жена.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава. Изяснява се съпричастността им към подобни престъпления на територията на страната.