Осъдиха муле на телефонни измамници
Осъдиха муле на телефонни измамници / dariknews.bg

Помагач на телефонни измамници бе осъден на 5 месеца затвора след споразумение с Районната прокуратура в Шумен. Мъжът върнал сумата, която взел от възрастна шуменка и така успял да стигне до договорката.

Случаят с измамата е от месец февруари. Използвана е класическа схема за телефонна измама - пострадал близък и средства, които били нужни за лечението му.

На домашен телефон на 83-годишна шуменка се обадил мъж. Представил се за д-р Стоян Грозданов от МБАЛ-Шумен. Мнимият медик обяснил на жената, че в болницата е бил приет синът й, който пострадал по време на работа. Били необходими 7000 лева за лечението му. Притеснена, жената обяснила, че не разполага исканата сума. Казала, че има 4000 лева. Услужливо й предложили да изпратят представител на болничното заведение и сумата да бъде предадена на него.

"Муле" върна парите на жертва на телефонна измама

Малко след като казала на кой адрес живее на вратата й позвънил мъж, който казал, че е пратен от д-р Грозданов.

Жената излязла пред дома си в и предала на млад мъж плик с пари. Малко по-късно се чула със сина си и разбрала, че е измамена. Пред криминалисти дала добро описание. Работата по документиране на престъплението започнала. Извършени са множество издирвателни действия, които дали резултат. Криминалисти от областната дирекция и полицейското управление в Шумен с оперативно майсторство успели да стигнат до "мулето".

Проведени са разпити, по време на които 45-годишният мъж признал, че е съучастник в телефонната измама.

Мулето върна паричната сума, отнета от възрастна шуменка, а синът й похвали полицията.

От съдебното решение става ясно, че помагачът вече има две присъди - едната за шофиране с отнета книжка, а другити заради употреба на алкохол. Заради тях влязал в затвора и изкарал там 5 месеца.