За първи път кинофестивал Тодор Колев в Шумен
За първи път кинофестивал Тодор Колев в Шумен / hotnews.bg

Шумен е домакин на първия фестивал на седмото изкуство, посветен на любимеца на поколения българи Тодор Колев. Прожекциите и творческите срещи, свързани с българското кино, ще се проведат от 12-ти до 13-ти април в Концертната зала на Младежкия дом. Специален гост на събитието е дъщерята на Тодор Колев - актрисата Албена Колева.

Кинофестивалът ще бъде открит на 12 април в 13:30 часа с 3D прожекция на анимационния филм за деца до 9 години "Кумба", а от 15:30 часа малките киномани могат да продължат маратона на рисуваните филми с „Кралството на жабоците".

От 17:30 часа гостува актьорът, който изпълнява главната роля във филма "Чужденецът" - Любомир Ковачев. Той ще запознае младите хора от Шумен и региона с творческите моменти около създаването на българската продукция. Шуменци и гости на града могат да се посмеят с комедията на режисьора Ники Илиев от 18:00 часа.

Прожекция на новия български филм „11 а" ще стартира в 20:00 часа. По-късно вечерта, от 21:30, следва среща с актрисата Яна Маринова, която изпълнява главната роля в продукцията.

Творческите срещи и прожекциите от кино програмата продължават и на 13 април. От 09:30 младите шуменци отново ще имат възможност да поговорят с Яна Маринова, а от 10:30 часа - да гледат филма „11 а".

Анимационният 3D филм "Свободни птици" за деца до 11 години ще бъде излъчен от 13:30 часа, а от 15:30 часа стартира прожекция на „11 а". След финалните надписи на „11 а" гостите на кинофестивала са поканени на творческа среща с екипа, работил върху реализацията на филма - продуцентите Христо Христов и Николай Христов и художественият ръководител на продукцията Георги Костов.

В присъствието на Албена Колева ще бъде поднесен венец пред паметника на Тодор Колев в Градската градина в 17:15 часа. Дъщерята на актьора, който и днес разсмива млади и стари с творчеството си, ще представи един от знаменитите му филми - "Господин за един ден" на среща-разговор от 17:45 часа. Прожекцията ще започне в 18:15 часа.
Входът за всички филми и творчески срещи е свободен.