/ dariknews.bg
Епизоотичната комисия в Областна администрация-Шумен набеляза мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете.

В две стада има констатирана положителна проба, временно евтаназията се отлага

По време на заседанието стана ясно, че африканската чума е била пренесена със заразени отпадъци, изхвърляни на сметища в Грузия. Оттам болестта се е прехвърлила и в Полша, Естония и Румъния, апоследно огнище в Констанца - на 60 километра от северната граница на страната ни.

Сред решенията на епизоотичната комисия са да не се допуска излизане на свине по улици и сметища и изхранването им с кухненски отпадъци. Също и да се засили ветеринарномедицинския контрол в свиневъдните обекти.

Отлагат евтаназирането на животните в Странджа

"Случаите при диви свине са установени, че са в повече, но не са малко и огнищата при домашни свине. Затова епизоотичната обстановка е толкова усложнена. В България не е регистриран случай на заболяването", посочи д-р Наташа Баева от ОДБХ-Шумен

Бе взето и решение да се започнат проверки от ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви свине в горите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.