Въвеждат мерки срещу африканската чума по свинете
Въвеждат мерки срещу африканската чума по свинете / DarikNews.bg, архив
Смъртността при Африканската чума по свинете, настъпваща към страната ни откъм Румъния, е стопроцентова, стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пазарджик. Болестта е изключително опасна както за животновъдството, така и за икономиката изобщо, заяви шефът на Областната дирекция по храните д-р  Петко Митев.

До момента няма ваксина и лечение и засегнатият добитък няма шанс за оцеляване. Заразата е агресивна и можр да причини сериозни икономически загуби. Най-тежкият удар ще бъде върху малките ферми, защото там мерките за биосигурност не се прилагат в пълна степен.

Д-р Митев обясни, че чумата по свинете идва от дивите прасета. Затова вече се провеждат обучителни курсове в ловните дружинки в Пазарджишко, главно за това какво да се прави при съмнение за заразени диви свине и при намиране на трупове. 

По всяка вероятност ще бъдат увеличени периодите за отстрел на диви прасета, за да се ограничи броят им.

Това е само една от мерките за превенция, разпоредени от ветеринарните власти в Пазарджишко на всички държавни и общински институции, имащи отношение към въпроса за биосигурността. Изпълнението им трябва да започне в най-кратки срокове.

За контрола се разчита както на животновъдните обекти, така и на кметовете на общини и селища, МВР, ДАИ, ВиК, "Напоителни системи", ловни организации, РИОСВ и други.