През последната неделя на октомври връщаме стрелката на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време. Всъщност то е общоприетото астрономическо време, докато лятното часово време е извънредно.

Променяме стрелките на часовника, за да може да използваме максимално дневната светлина, така че да съвпадне с активните часове от деня, обяснява Северина Йоргова от Регионалния исторически музей в Шумен.

Заради смяната на времето влаковете ще престояват един час

Тя пояснява, че смяната на часа се въвежда през 1916 година в Германия по време на Първата световна война. По-късно това започва да се прави и в Англия, казва тя.

В България тази практика е въведена през 1979 г. с Устав на Министерски съвет.

Зимно или лятно време: Какво време предпочита бизнесът?

Така през пролетта преминаваме от астрономическото време към лятното часово време. Това става всяка година, събота срещу неделя, през последната седмица на март, като в 03.00 часа сутринта местим часовника с един час напред - 03:00 става 04:00.

Идеята за лятното време се ражда на майтап

През есента се връщаме към астрономическото време - всяка година е в събота срещу неделя, през последната седмица на октомври, точно в 04:00 часа сутринта и сменяме часа с един час назад. Тоест 04:00 часа сутринта става автоматично 03:00 часа сутринта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари