Времето през октомври
Времето през октомври / снимка: Dariknews Юлия Христова

Средната  месечна температура през октомври се очаква да бъде над нормата за Шумен 13.0 градуса, а количеството на валежите - около и под нормата за Шуменски регион 36-50 литра на квадратен метър-съобщават от шуменската хидро-метеорологична обсерватория. Първите есенни слани се очаква да паднат на отделни места в Северна България още в началото на месеца, а в останалата част от страната към края на месеца.

През  първото и в началото на второто  десетдневие ще преобладава сухо време. В началото на месеца ще бъде сравнително хладно. Впоследствие температурите  ще се повишат и след 5 октомври ще се установи топло за сезона време.

През  втората половина на месеца динамиката на атмосферата ще се увеличи. Времето ще бъде по-променливо, с условия за превалявания и усилване на вятъра. Ще се редуват затопляния и краткотрайни захлаждания, но средно температурите ще бъдат около и над нормалните. По-чувствително застудяване се очаква към края на месеца. 

Денят намалява от 11 часа и 46 минути на 1-ви до 10 часа и 22 минути на 31-ви октомври.

Фазите на Луната през месеца са: последна четвърт - 1-ви и 30-ти, новолуние - 7-ми, първа четвърт - 15-ти, пълнолуние - 23-ти октомври.

На 31-ви октомври в 04:00 часа се слага край на лятното часово време  и се преминава  към зимното /в 04:00 часа става 03:00/.