Велмира и майка й все още в шок след нападението в дома им в Търговище
Велмира и майка й все още в шок след нападението в дома им в Търговище / Диляна Стойчева
Граждански иск възнамерява да заведе майката на 17-годишната Велмира, която бе нападната в дома си от свои съученици от училището за деца с увреден слух “Св. Иван Рилски” в гр. Търговище.

“Голям беше шока, не знам как ще го преживеем, не можем да спим, постоянно ми изплува картината от онази вечер, смятам днес да взема направление и да потърсим консултация с психолог, защото иначе не знам как ще се оправим”, добави още Румяна Димитрова.

През миналата седмица 21-годишният Георги от град Троян и още четири момчета на възраст от 15 до 18 години нападнаха двете жени в квартирата им докато спят. Според майката, групата е била от девет момчета. Трима от тях разбили вратата и с маски на главите влезли в стаята. Георги се опитал да изнасили Велмира, напръсквайки я със спрей. Събуждайки се от вика на дъщеря си майката също била напръскана, след това нападателите се уплашили и избягали.

“Велмира все още не е преживяла шока и отказва да ходи на училище”, разказа още майката Румяна Димитрова. "Но аз настоявам да си завърши поне годината, сега е девети клас, последният, с който получава основно образование. След това ще мислим за преместване в друг град”, допълва тя.

Неприятностите на Велмира с Георги имат и своята училищна предистория – различни опити за близост и побой над момичето, за който майката е информирала полицията през миналата година. Тя сподели още, че дъщеря й се справя добре с учебния материал, отличничка е няколко години е била едно от лицата на танцовия състав към училището, който имаше многобройни участия в страната и извън нея, сега танцува в балет “Киарра”, заедно с чуващи свои връстници – интегреция, която малко младежи с увреден слух имат щастието да постигнат.

Срещу Георги бе образувано досъдебно производство. Румяна Димитрова очаква да я призоват по делото и след това възнамерява да заведе граждански иск срещу него. Според нея възпитателят, които е бил на смяна в нощта на нападението и не е информирал, че учениците са напуснали учебното заведение също трябва бъде санкциониран. Жената има също опасения, че може да попречат на детето и да завърши учебната година, тъй като случаят е получил гласност.