Държавен фонд "Земеделие"
Държавен фонд "Земеделие" / netinfo

15 общини сключиха днес договори по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.. Общият размер на одобрената субсидия е над 43 млн. лева.

Кметовете на общините получиха договорите си днес на церемония в Министерски съвет от премиера Бойко Борисов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Живко Живков, съобщиха от ДФ "Земеделие"

„Имам една молба към вас – да си направите чисти, публични, ясни обществените поръчки. Целият контрол е при вас – бъдете много внимателни, за да няма после разследвания по телевизиите и вестниците“, обърна се към кметовете премиерът Бойко Борисов. И добави: „Всичко отива директно при хората – това са читалища, училища, детски градини, водоснабдяване, пътища. Тук сте кметове от всички партии и колкото сте по-бързи и ефективни, толкова работата Ви ще бъде по-видима“.

Министър Порожанов припомни, че първия прием по подмярка 7.2 беше с бюджет от 341 млн. евро. Заради правилото да се одобряват всички договори с равни точки вероятно сумата ще нарасне до 380-390 млн. евро. Очакванията са подписването да бъде финализирано в рамките на 2-3 месеца. След това с активна комуникация с Националното сдружение на общините в Република България ще бъде отворен втори прием за целия остатъчен бюджет по подмярката.

На церемонията в Министерски съвет договори получиха кметовете на общините Велики Преслав, Нови пазар, Кнежа, Златарица, Вълчедръм, Средец, Вършец, Павликени, Долна баня, Хисаря, Дряново, Балчик, Угърчин, Лясковец, Белица.

По подмярка 7.2 до момента са одобрени 63 проекта на стойност близо 80 млн. лева. От тях за пътища по 9 проекта се осигуряват над 45 млн. лева; за улици по 9 проекта - над 15 млн. лева; за училища – 3 проекта за над 3,5 млн. лева; за детски градини – 3 проекта за близо 3 млн. лева; за културни дейности – 39 проекта за над 12,650 млн. лева.