В Търговищко броят на новопостъпилите на работа бележи ръст
В Търговищко броят на новопостъпилите на работа бележи ръст / Борислав Курдов, архив

Нови 813 регистрирани безработни от Търговищка област са постъпили на работа през месец март, което е с 356 повече отколкото през март, съобщи директорът на Бюрото по труда Ивелин Димитров. Според него, нарастването на заетостта се дължи на по-големия брой започнали работа на първичния пазар.

404 от новопостъпилите на работа са безработни без квалификация, а 253 - с работническа професия. Специалистите със средно специално и висше образование са 156. Заетост е осигурена на 189 продължително безработни, както и на 32 безработни с намалена трудоспособност от областта.

По програми за заетост и по схеми на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" в областта са заявени общо 367 работни места.

В същото време намалява броят на безработните в Търговищка област, отчетоха от Бюрото по труда. Към края на април в трите бюра по труда в областта в Търговище, Попово и Омуртаг, регистрираните безработни са 9862, което е с 176 души по-малко, спрямо месец март, уточни директорът на институцията Ивелин Димитров. Равнището на безработица за Търговищка област, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 20,1 процента