В Търговище стартира проект за 17,5 млн. лв. за рехабилитация на водопреносната мрежа
В Търговище стартира проект за 17,5 млн. лв. за рехабилитация на водопреносната мрежа / Борислав Курдов
В Търговище стартира проект за 17,5 млн. лв. рехабилитация на водопреносната мрежа
60404
В Търговище стартира проект за 17,5 млн. лв. рехабилитация на водопреносната мрежа
  • В Търговище стартира проект за 17,5 млн. лв. рехабилитация на водопреносната мрежа

От години е известно, че водопроводната и канализационната система на Търговище е остаряла и амортизирана. Не е тайна, че загубите на питейна вода достигат на места до 80 процента. За това проектът за рехабилитацията на ВиК-мрежата на града, за който се говори от няколко години, бе чакан както от жителите на града, така и от ръководството на общината. Дейностите по този проект стартираха в понеделник, като на среща в присъствието на представители на медиите кметът на града д-р Красимир Мирев представи всички звена, които ще работят по него."Представянето на всички, както и поставянето публично на всички изисквания на всяка страна стана вече традиция за нас", каза кметът.

Мащабният проект ще продължи до началото на месец май 2014 година. Дейностите и стойностите им представи ръководителят на екипа за управление Милко Петров. Общата стойност на проекта е 17 504 118 лева. От тях външното финансиране е на стойност 15 858 912 лева, а дяловото участие на община Търговище е на стойност 1 645 000 лева. „След проведените обществени поръчки и тръжни процедури успяхме да направим големи икономии и така стойността на проекта сега е 12 256 114 лева", каза Милко Петров.

По същество, при изпълнението на проекта, Търговище ще бъде разделен на общо 5 зони, в които ще се работи поетапно. Т.е. едва при приключване на единия лот ще се започва работа по следващия, за да може по-малко да се пречи на ежедневието на жителите и гостите на Търговище. Това уточни авторът на проекта Александър Василев, който е и ръководител на екипа за авторски надзор. Ще бъдат подменени 25 километра водопроводна мрежа и близо 9 километра канализация, като те обхващат водопреносната мрежа от резервоарите на града до всеки квартал.

За фирма-изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана „Понсстройинженеринг" ЕАД, която бе представена от инженер Валери Младенов. Пред присъстващите той заяви, че имат сериозен опит във водните проекти, като даде за пример осъществени от тях проекти в различни общини на страната. Валери Младенов уточни пред медиите, че в хода на същинската работа ще бъдат ангажирани над 60 работници, като освен специалисти от фирмата, ще бъдат наемани и работници от Търговище.

В края на срещата кметът на Търговище д-р Красимир Мирев подчерта, че настоящият проект е продължение на реализирания през 2010 г. проект за подмяна на водопреносната мрежа и колектори в кв. "Въбел" . Според него "Търговище ще има преки и косвени ползи след изпълнението на проекта „Рехабилитация на ВиК-мрежата". Той ще е от съществено значение за бъдещите инвеститори в региона и за проектите, които предстои да осъществи община Търговище