В ТЕРЕМ „Хан Крум” – Търговище отново обмислят протестни действия
В ТЕРЕМ „Хан Крум” – Търговище отново обмислят протестни действия / Диляна Стойчева

 

Работници от ТЕРЕМ „Хан Крум” – Търговище са подписали декларация, в която настояват за социален диалог с ръководството на холдинга и изплащане на дължимите суми за заплати. В нея е посочено че, ако до 14 дни не се подпише споразумение и не бъде изготвен погасителен план ще бъдат предприети протестни действия. Общото събрание ще реши какви точно да са те. Декларацията е изпратена до премиера Бойко Борисов, до министъра на отбраната и до централното ръководство на КНСБ и „Подкрепа”.

Задълженията на военноремонтния завод към работниците от януари 2010 до януари 2011г. са над 1 милион лв., каза за Дарик синдикалният лидер Витан Вълчев. Повече от година, с изключение на ноември, когато е имало повече работа, работниците са получавали само по 240лв. Работа в завода има за 30-40 човека. Останалите чакат обещания голям договор с частна фирма, който да осигури работа за поне две години напред. Ръководството на ТЕРЕМ даде обещание през август за сключването на такъв договор, но до днес това не се е случило.

В края на 2009г. от ТЕРЕМ „Хан Крум” – Търговище бяха съкратени 107 души, през декември 2010 още 75, но оптимизацията не даде резултат тъй като няма работа за останалите и задълженията отново се натрупаха. Според Витан Вълчев, последният директор на завода Христо Богданов, който бе назначен през август, е с много ограничени правомощия. Няма право да сключва договори за над 10 хил.лв., а ръководството на холдинга не осъществява социален диалог. Той добави още, че над 40-50 човека от настоящите и съкратените работници са подали индивидуални искове и съдят завода, а по всеки отделен разходите на ТЕРЕМ са около 1500лв., с това задълженията нарастват.

14 дневният срок, даден в декларацията, изтича на 18 февруари.