/ БТА
Областен координационен щаб за подпомагане на потока пристигащи граждани от Украйна е сформиран в област Шумен, съобщиха от областната администрация. В щаба са включени представители на държавни институции и на всички общини в област Шумен. 

Центърът ще събира и предоставя информация за всички възможни ресурси за настаняване на украински граждани, ще подкрепя кампанията на Българския червен кръст за хуманитарна помощ, ще поддържа връзка с институциите в образователната система и контакти с работодателите.

Той ще работи в няколко направления - ресурсно настаняване с ежеседмичен обмен на информация с общините за възможностите за настаняване и за изхранване, анкетни карти на пристигащите хора, чрез които ще бъде получена информация за техния здравен статус, необходимост от медицинска помощ или лекарства, необходимост от детска градина или училище за децата, професионални умения. Ще бъде осъществена координация с бизнеса и тези от хората, които желаят да работят, ще им се даде тази възможност. Предстои да бъде открити телефонна линия и имейл адрес за връзка, информация и въпроси към центъра. 

На първото заседание на щаба днес са обсъдени начините на взаимодействие и обмена на информация между всички институции, общите действия за оказване на подкрепа на търсещите закрила украински граждани, наличните ресурси за логистична, медицинска, хуманитарна и друга помощ.

По информация на кметовете до този момент в две от общините - Смядово и Каспичан са пристигнали и има настанени украински граждани. До 7 март всички общини ще представят информация за наличната леглова база с възможности за настаняване на пристигащи граждани от Украйна.
БТА