В  понеделник четат присъдата за убийството на Алдин Рупкин
В понеделник четат присъдата за убийството на Алдин Рупкин / Радка Минчева

В 8,30 ч. в понеделник състав на Разградски окръжен съд ще обяви присъдата по делото за убийството на 36-годишния Алдин Рупкин.

Мъжът, който бе ключов свидетел по дело за рушвет срещу кмета на Ветово Рейхан Кабил, бе наръган с нож по време на пиянска свада на паркинга зад хотелски комплекс "Кованлъка" край Разград на 26 юни миналата година. Подсъдим по процеса е 23-годишният Бранимир Гигов. По време на обясненията си пред магистратите той обяви, че искал да защити приятеля и колегата си Деньо Денев, както и да се отбранява от нападките на Рупкин и приятелите му.

Две съдебно-психиатрични експертизи изключиха възможността Гигов да е бил в състояние на физиологичен афект, вещите лица обясниха действията му като следствие от алкохолно опиянение.

В заключителната си пледоария прокуратурата поиска от съда присъда към минимума за убийство - 10 години затвор, адвокатът на родителите на убития - 15 години лишаване от свобода и кръвнина в размер 240 000 лв. Защитата на Гигов разви две алтернативни тези. Според едната подсъдимият трябва да бъде оправдан, тъй като не е доказано, че е автор на убийството, то е станало по време на меле от няколко човека, имало е два ножа на местопрестъплението и самия Гигов също имал наранявания от нож. Втората теза на защитата е убийство в условията на превишаване пределите на неизбежната отбрана, наказанието за което е затвор до 5 години.

Делото за убийството на Алдин Рупкин е първото в практиката на Разградски окръжен съд, при което като доказателство бяха използвани записи от охранителни камери.