Престъпления от непълнолетни и малолетни
Престъпления от непълнолетни и малолетни / Dariknews.bg, архив
143 малолетни и непълнолетни момчета и момичета са били водени в отчетите на Детската педагогическа стая /ДПС/ в Търговище през 2016 г. Това стана ясно днес след предоставената информация от Териториалното статистическо бюро в Търговище. В сравнение с предходната 2015 година, броят на тези деца се е увеличил с 4,4%.
Момчетата заведени на отчет в ДПС-Търговище са повече – 85, а момичетата – 25. От тях учащите са 55,2 на сто. Почти половината – 46.9%, живеят в криминогенна среда.
В структурата на противообществените прояви в област Търговище, най-голям е делът на преминалите през ДПС за „бягство от дома (от вкъщи), от специализирана институция или от социална услуга от резидентен тип“ - 29 лица, или 52.7%; следвани от „прояви на насилие и агресия“ - 8 лица /14.5%/ и „непристойно и/или хулиганско поведение на обществено място“ - 6 лица (10.9%).
Кражбите са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетните и непълнолетните. Извършители на кражби са 55 лица, или 57.8% от всички, преминали през ДПС за извършени престъпления. Най-висок е делът на извършителите на домови кражби – 47.2%  и взломни кражби -14.5% .
В областта 18 лица на възраст от 8 до 17 години са регистрирани за унищожаване и повреждане на имущество, 7 - за нанесени телесни повреди, 4 - за хулиганство, 2 - за престъпления, свързани с наркотици и 1 - за блудство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.