Стокообменът между България и Египет възлиза на 200 млн. долара
Стокообменът между България и Египет възлиза на 200 млн. долара / Дарик Шумен, Юлия Христова
Стокообменът между България и Египет възлиза на 200 млн. долара
45820
Стокообменът между България и Египет възлиза на 200 млн. долара
  • Стокообменът между България и Египет възлиза на 200 млн. долара

Тежката социална криза е една от причините за размириците в Арабския свят - заяви по време на посещение в Шумен посланикът на България в Египет Иван Гайтанджиев. По-рано днес в града той проведе среща с част от бизнеса в Шумен. По думите му в момента стокообменът между България и Египет се равнява на около 200 милиона долара, само преди 5 г. той е бил едва 80 милиона, но все още остава дебалансиран. Половината от населението на Египет са хора под 30г., което означава, че бъдещето на страната ще е колосално - това е силна и млада кръв - коментира той. Посланикът направи аналогия с Турция като просперираща страна, където голяма част от хората са млади и образовани.

Основен проблем за младите хора на Египет е високата безработица, която не позволява те да се реализират, същевременно те са добре информирани, осведомени, а в основата на революционните действия стоят младите образовани хора. Иван Гайтанджиев определи корупцията в страните от арабския свят като жестока, за сравнение с корупцията в арабския свят, тази в Европа е детска играчка.

Намесата на НАТО, САЩ и Европа в ставащото в арабските държави трябва да е дозирана, трябва да се даде възможност тези страни сами да решават проблемите си, в противен случай налагането на принципи от западната демокрация би могло да доведе го огромни грешки - заяви Гайтанджиев. Той подчерта: „Традиционно там отношенията са съвсем различни от европейското мислене и манталитет".     

Стокообменът между България и Египет възлиза на 200 млн долара
netinfo

За да бъде изхранвано 80-милионното население на страната, 60% от храната се внася. В момента арабските бизнесмени са особено податливи да инвестират пари в Европа, за тях България е особено интересна като пълноправен член на ЕС. Интерес за тамошните бизнесмени представлява купуването на земи за животновъдство и зърнопроизводство. Има огромен интерес за инвестиране и в сферата на SPA туризма, за купуване на недвижими имоти, химическите изделия, дървесина и др. Посланикът се ангажира с това да помогне за реализирането на срещи между арабски бизнесмени и такива от България.