Ст. Данаилов: Театрите да харчат по-малко за хонорари и телефони
Ст. Данаилов: Театрите да харчат по-малко за хонорари и телефони / DarikNews Валери Великов

1 050 000 лева са били платени за хонорари в българските театри за първите три месеца на тази година, това съобщи министърът на културата Стефан Данаилов по време на посещението си в резерват „Плиска", където откри новата археологическата база с фондохранилище. Министърът е препоръчал на театралните директори да намалят разходите за телефони, както и за хонорари на чужди режисьори и актьори. Стефан Данаилов напомни, че в държавния бюджет е заложен 10% резерв. Това означава, че парите за Министерството на културата са орязани с над 12 000 000 лева.

Оставям много добро наследство на следващия министър, каза Стефан Данаилов и уточни, че наследникът му ще трябва да се справя с трудни задачи, защото, заради кризата, финансовото състояние на министерството няма да е такова, каквото е било преди три-четири години.

Едно от основните неща, които не можахме да свършим през този мандат, в областта на културата, е да изградим фондохранилища за филмотеката, както и за библиотеките в страната, каза Стефан Данаилов.

Той подчерта, че не е доволен от начина, по който се стопанисва музеят в НИАР „Плиска". Министърът ще поиска отчет за това какви са постъпленията от туристи и колко средства са били отделени за реинвестиции в поддръжка на материалната база.

Стефан Данаилов съобщи, че от 2005 година до сега за Плиска, В. Преслав и Мадара министерството е отпуснало над 12 600 000 лева.

Изграждането на базата с фондохранилище е струвало 2 300 000 лева. Тя отговаря на всички модерни изисквания, свързани с работата на археолозите и съхранението на откритите артефакти.