Спряна е продажбата на Летище Търговище
Спряна е продажбата на Летище Търговище / netinfo

Процедурата за продажба на „Летище Търговище" е спряна, това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в телефонен разговор с областния управител на Търговище Митко Стайков. В момента се прави пълна проверка на цялата процедура, която определи фирма „Летище Търговище 2009" за купувач на терена и постройките върху него за сумата от 480 000 лв. Ще бъде назначена нова комисия, която да извърши контролна оценка на стойността на „Летище Търговище", която според думите на министър Цветков е многократно по-висока, информираха от Областна администрация - Търговище.

На 22 юни Министерският съвет даде съгласие „Летище Пловдив" ЕАД да извърши продажба на „Летище Търговище", чрез търг с тайно наддаване. До отварянето на ценовите оферти не бяха допуснати "Драгажен флот Истър", старозагорската "Тракия ер" и "Еърпорт секюрити клиаранс" с мотива, че имат пропуски в документите. Със заповед на директора на "Летище Пловдив" ЕАД за купувач на Търговищкото летище е определена единствената фирма, допусната до участие в търга - „Летище Търговище 2009" ЕООД, собственост на 20-годишния Иво Красимиров Петров.

Един от кандидатите за покупката на "Летище Търговище" - "Драгажен флот Истър" оспори сделката в административния съд в Пловдив, основание за обжалване търси и "Тракия ер".

По информация на областна администрация, Летище Търговище не съществува като такова повече от 10 години. То не отговаря на изискванията за експлоатационна годност и застрашава безопасността на полетите, поради което е закрито за полети от началото на 1998 г. Със заповед на министъра на транспорта от 10 ноември 1999 г. е прекратен статута на летището и то е заличено от регистъра на летищата в Република България. С този акт то се превръща в неоперативен актив - имот. В последствие, неоперативният актив е прехвърлен за управление на Летище Пловдив. На свое заседание през май, Съветът на директорите на Летище Пловдив установява, че този имот представлява неоперативен актив за дружеството, който не генерира приходи, а акумулира разходи за охрана и поддръжка. Съветът взима решение за продажба, за да бъдат реализирани приходи.