Спортните клубове отхвърлиха идеята да заплащат такса за изпозлването на спортните обекти в Шумен
Спортните клубове отхвърлиха идеята да заплащат такса за изпозлването на спортните обекти в Шумен / Дарик-Шумен, архив

Шуменските спортни клубове настояват да продължат да използват безвъзмездно общинската спортна база. Това става ясно от общо становище на 25 спортни клуба от Шумен, което е входирано в деловодството на Община Шумен. До общата позиция на спортната общественост се стигна след като през миналия месец от администрацията оповестиха идеята си за приемане на наредба за стопанисването на спортните обекти, в чийто проект бе залегнало условието клубовете да заплащат такса.

„Спортните клубове, осъществяващи дейност на територията на Община Шумен, приветстват идеята да бъде изработена и приета от Общинския съвет специална наредба, която да урежда условията и реда за ползване на общинската спортна база. Като отчитаме реалното състояние на спорта и икономиката на територията на oбщината, ние представителите на спортните клубове, считаме, че спортната база, собственост на Община Шумен следва да продължи да се ползва от спортните клубове безвъзмездно, както и досега" се казва в общото становище.

От клубовете казват още, че те не притежават необходимия икономически ресурс за да заплащат суми за ползването на базата и изразяват опасенията си, че въвеждането на такива плащания ще ги принуди да започнат да събират допълнителни парични средства от трениращите, които в преобладаващата си част са деца и учащи. „Това ще отблъсне и откаже от спорта по-голямата част от лицата, които спортуват към настоящия момент и ще има траен негативен ефект за развитието на спорта и за здравето на децата. Нашето становище е, че такси за ползване следва да се въведат само за ползването на спортни съоръжения за мероприятия с платен вход", се казва още в документа. Спортистите се аргументират и с възможността за безвъзмездно ползване на общинска спортна база, която е въведена в проекта за изменение на Закона за спорта, публикуван на страницата на Министерството на младежта и спорта което ясно показва тенденциите в тази област.

От клубовете призоват още Общината да завиши контрола който упражнява върху ползването на спортните обекти. Общото становище завършва с искане проектът за наредба да бъде широко обсъден от всички заинтересовани лица и организации, като се даде достатъчно дълъг срок за това обсъждане.