/ dariknews.bg
Новата постановка на шуменският театър "Кукери" ще ни въведе в един далечен за жените свят, но показан през женския танц. А уникалната музика и сценични реквизити ще пренесат публиката в неповторимия неравноделен такт на българската същност.

Ще се възроди ли Летният театър в Шумен? (СНИМКИ)

Танцовият спектакъл на Стефания Георгиев „Кукери“ е притча за хаоса между умирането и сътворението, за стихиите в човека и извън него, за първичните сили, които тъкат и разпъват нашия свят.

Премиерата на "Кукери" е на 19 февруари от 19 часа.
dariknews.bg

Самата Стефания вижда в спектакъла едно изследването и влизането в едно мъжко пространство, забранено за жени.

Забелязвам, че доста момичета имат интерес към този обичай , към фолклора като цяло и мисля, че това са теми, които е интересно да се изследват и като хореограф и като дълбочина - нещата, свързани с цикъла за женското начало, с раждането и с умирането.

Неща и теми, които са свързани с жената, не само с мъжа и с гоненето на злите духове, но и с изследване на злите духове вътре в нас и как се освобождаваме от тях, казва тя.

Премиерата на "Кукери" е на 19 февруари от 19 часа.
dariknews.bg

Спектакълът е базиран на обичай от Странджа – наречен Бял кукер. Ние ще се концентрираме върху един образ на кукера и ще използваме ритъма на самия кукер, който винаги е бил в 5/8.

Ще имаме типичното скачане на кукера и тази енергия, свързана със земята, но тя няма да се тази, която срещаме по фестивалите, обяснява Стефания Георгиева За спектакъла пък голяма част от актьорите посещавали курсове по танци, за да могат да се слеят с ритъма.

Премиерата на "Кукери" е на 19 февруари от 19 часа.
dariknews.bg

За нас сцената никога не е лесна, защото нямаше да сме тук и нямаше да ни е интересно, ако няма някакво предизвикателство. И със сигурност беше изключително трудно, казва Димитрия Милушева, която е част от спектакъла.

Ивана Бобойчева допълва, че танцът и актьорството се препокриват заради партньорството. Там намерихме ключа как нашето мислене да го прокараме в партньорство  с останалите, казва тя.  

Премиерата на "Кукери" е на 19 февруари от 19 часа.
dariknews.bg

Премиерата на спектакъла Кукери ще бъде на 19 февруари, от 19:00 часа на сцената на Шуменския театър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.