училище
училище / iStock/Getty Images
Учебният процес в 1436 училища в 15 области в страната на 6 февруари бе преустановен. Часовете там се очаква да бъде възстановени от 10 февруари.

Грипната ваканцията ще наложи педагозите да намерят начин да компенсират пропуснатите часове. В учебните разписания няма заложени буфери, които да поемат извънредно спиране на обучението.

Затова ще се наложи да се спести от някои упражнения.

Най-често преструктурирането на учебния материал засяга часовете за упражнения. Целта е да няма отпадане от часовете на материали за нови знания, казва учителката Божанка Николова.

Най-вероятно или ще отпаднат, или ще бъдат слети, ще се дадат като домашно на учениците като самоподготовка. Също така може да се наложи – и от преговора в края на годината. Всеки колега си преценява, казва тя.

През миналата година също имаше грипни ваканции, тогава това не се отрази на учебния процес. Божанка Николова отбелязва, че тогава дори се наложило да се слеят и уроците за нови знания.

Учителят посочи, че през втория учебен срок учениците са по-концентрирани и това ще помогне по-лесно да се наваксат пропуснатите часове.