Сушина
Сушина / РИМ - Шумен
Древна могила разкрива тайните си

"Островът на съкровищата" е името на новата изложба, която е експонирана в Регионален исторически музей – Шумен е експонирана изложбата „Островът на съкровищата”. Тя показва резултатите от археологическите проучвания при с. Сушина през последните 10 години.

Праисторическата селищна могила Нуриюк се е образувала от продължителното обитаване на селище през каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.). Тя има елипсовидна форма и заема площ от около 5 дка. При строителството на язовир Тича през 60-те години попада в неговата чаша и ежегодно се разрушава от промените в нивото на водата. През 2007 г., поради рязкото спадане нивото на язовира, на повърхността се появяват човешки кости от некропола на могилата. Тогава започват спасителни проучвания с научен ръководител доц. д-р Стефан Чохаджиев. За два кратки археологически сезона (2007-2008 г.) и през 2015 г. са проучени 15 гроба от този некропол. Предвид ежегодното разрушаване на могилата, през следващите осем години (2009-2016 г.) са провеждани редовни археологически проучвания и на селищната могила. Най-значим резултат от тях е разкриването на внушително каменно отбранително съоръжение.

По време на разкопките до този момент са открити около 3000 артефакта с изключителна научна и експозиционна стойност. Една част от тях са представени във витрините на изложбата „Островът на съкровищата”, а резултатите от проучването на отбранителното съоръжение са представени чрез табла – с текстове и илюстрации. Входът за експозицията, подредена в Мраморното фоайе на музея, е свободен до 10 февруари, експозицията ще остане до края на март.