Шуменският музей представя две съкровища в Нощта на музеите
Шуменският музей представя две съкровища в Нощта на музеите / netinfo

Две съкровища ще представи Регионалният исторически музей на своите гости в Нощта на музеите, която тази година ще бъде отбелязана на 16 май, информират от РИМ-Шумен.

В зала „Съкровищница" ще бъдат изложени златните и сребърни накити на жрицата Лесескепра от Анхиало. Според археолозите Лесескепра е местна благородничка с най-високо положение в социалната йерархия. Накитите са открити в надгробна могила край гр. Поморие и се смята, че са погребални дарове. Датират се към I в пр. н.е. - I от н.е.

Втората експозиция в същата зала ще включва копие на съкровището от Малая Перешчепина. Това е най-голямото ранносредновековно съкровище и едно от двете, открити извън територията на днешна България. Открито е случайно през 1912 г. недалеч от украинското село, името на което получава. Състои се от близо 800 предмета и част от тях се свързват с името на хан Кубрат. Оригиналът му е експониран в Ермитажа. В Шумен ще бъде показана част от съкровището, включваща сребърни пръстени-печати с монограми, жезъл, позлатени части от коланни гарнитури, медни съдове с позлата, както и фигурата на орел от археологическия комплекс „Вознесенка".

Съкровището на Лесескепра ще гостува в Шумен със съдействието на Регионален исторически музей - Бургас, а това от Малая Перешчепина - със съдействието на Националния исторически музей - София. Двете сбирки ще бъдат акценти в програмата на РИМ - Шумен в единадесетото издание на европейската инициатива, обединяваща музеи от целия континент.