Шуменската полиция със съвети към деца и родители за безопасно лято
Шуменската полиция със съвети към деца и родители за безопасно лято / netinfo

От шуменската полиция излязоха с редица съвети към деца и родители за лятната ваканция. Служителите на реда призовават за изключително внимание с цел безопасност и недопускане на инциденти. Ето и пълният текст със съвети на ОД на МВР-Шумен:

Не играйте на строителни площадки и изоставени постройки, особено ако са безлюдни. Опасни са складови помещения, работилници. Всички игри в близост до жп релсовия път, както и в районите на гарите, са изключително опасни и крият много рискове!

Не играйте на улици и паркинги, не гонете изпуснати топки, които се търкалят по пътното платно. Не изскачайте внезапно пред движещи се автомобили, особено когато е мрачно и тъмно. Не пресичайте пътното платно тичешком. Рискът от катастрофа е голям, когато се качвате на мотопеди, мотоциклети и леки автомобили, карани от твои неправоспособни приятели.

Не влизайте да се къпете в необезопасени реки, езера и водоеми. Не приемайте подаръци, лакомства или пари без знанието на родителите си. Никога не приемайте предложение от непознат да те закара до вкъщи, дори да си много изморен. Ако знаете, че ще закъснеете помолете близките си да ви посрещнат или да ви вземат. Когато решите да отидете някъде, осведомявайте родителите си. Прибирайте се в уреченото време. Ако нямате връзка с родителите си, се обадете на ваши близки или съседи. Избягвайте тъмните алеи и градинки, стремете се да вървите по добре осветени и открити места, избирайте не най-краткия, а най-безопасния маршрут.

Ако непознат ви предлага да ви покаже нещо или моли да му помогнете, като обещава да плати, откажете му категорично.

Ако ви предложат пробни снимки за участие в конкурс за красота или за филм не се притеснявайте да попитате къде и кога да отидете с родителите си!
Кажете "НЕ!", ако някой се опита да ви докосне по начин, който ви плаши. Не пазете това в тайна и го споделете на ваш близък, на когото имате доверие! Ако някой направи нещо против вашето желание или иска да ви отвлече, викайте силно "Не искам" или "Помощ"!

Уважаеми родители, погрижете са безопасността на децата си, когато ги оставяте сами и без надзор! Не оставяйте запалителни материали на леснодостъпни места, не оставяйте огнестрелни, газови и други оръжия, остри и режещи предмети, които децата лесно биха могли да намерят и да ползват по време на игра. Напомняйте на децата, че електроуредите не са играчки. Предупредете децата си за най-опасните места на улицата. Обяснете на детето, че не трябва да ходи където и да било с чужди хора.

Когато децата са сами вкъщи ги научете винаги да държат входната врата заключена, да не отварят на непознати хора, дори да твърдят, че са ваши близки. Никога и на никого да не казват, че са сами вкъщи, да знаят вашите телефонни номера и да запомнят телефона за спешна помощ 112. При разговор с непознат по телефона да не съобщават името и адреса си. Да не дават ключовете от жилището ви на непознати хора, които се представят за Ваши познати.

Мили деца, ако съществува непосредствена опасност за здравето и живота Ви, ако сте се загубили или сте в безпомощно състояние, ако Ви принуждават да просите или да проституирате, ако сте подложени на физическо, сексуално или друго насилие, обърнете се за помощ към полицията- там ще получите защита!