Близо 100 са пациентите с коронавирус в болницата в Шумен. Места за повече обаче няма. Спешно се търсят варианти, защото от вчера вече има чакащи болни. Критична е ситуацията и с медицинския персонал, който не достига, предаде NOVA.

„Места в болницата отдавна няма. Постоянно се опитваме някъде да сместим легло, за да не върнем пациент. До онзи ден имахме възможност за насочване на инфектирани във Варна, от вчера вечерта и там местата се заеха”, заяви директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Той заяви, че днес ще бъдат изследвани нови 20 души, за които има съмнения, че са с коронавирус. Очаква се част от тях да са с положителни проби.

1 595 нови случая на COVID-19, 16 с инфекцията починаха


„Положението наистина е критично. Снощи с големи усилия успяхме да приемем последния пациент. От тази сутрин места няма”, допълни д-р Костов. 

Директорът посочи, че медицинският персонал е на критичния си минимум. „В момента имаме девет болни лекари и четирима, които са под карантина. 16 са медицинските сестри – по-малка част от тях болни, останалите – карантинирани”, каза още той. 

След апела на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера в помощ на медиците в болниците да се включат лекари от консултативните центрове и студенти, д-р Костов съобщи, че засега никой не е заявил подобно намерение.

„Без лекари болницата няма да остане, но ще има звена, които няма да могат да приемат спешните пациенти и да ги обслужват. Имаме някакъв лимит за болни и не можем да се разтягаме. Моралът обаче не ни позволява да върнем никого”, заключи директорът на болницата в Шумен. 

По данни на Единния информационен портал новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие в Шумен са 64.
 
NOVA