ШАС даде зелена светлина за изграждането на инсинератор в Каспичан
ШАС даде зелена светлина за изграждането на инсинератор в Каспичан / netinfo

Шуменският административен съд е отхвърлил жалбите, депозирани срещу решението по оценка на въздействието върху околната среда на директора на РИОСВ Шумен за изграждане на инсинератор в Каспичан.

Mотивите на съда са, че актът е издаден от компетентен орган в рамките на предоставените му правомощия; реализацията на инсталацията на площадка в индустриалната зона на Каспичан и на необходимата за обслужването й инфраструктура, са извън територията на защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000, което няма да доведе до унищожаване или увреждане на природни местообитания и видове, предмет на опазване. Инвестиционното намерение е съгласувано и с Басейнова дирекция за управление на водите - Черноморски район с център гр. Варна.

Съдът е постановил, че при издаването на Решението не са допуснати нарушения на административно-производствените правила, като същевременно атакуваният индивидуален административен акт е издаден и в съответствие с приложимите правни разпоредби.

По делото беше назначена и съдебна експертиза, която потвърди правилността на Решението на директора на РИОСВ - Шумен.

Решението на Шуменския административен съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването на жалбоподателите за неговото постановяване.