/ ThinkStock/Getty Images

Здравната инспекция в града организира инициативи за отбелязване на Европейската седмица за ХИВ и хепатити в периода 25-30 ноември, както и отбелязване на 1 декември – Световен ден за борба със СПИН под мото „Узнай своя статус“, съобщиха организаторите.

Част от проявите са безплатно и анонимно изследване за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис в лабораторията на РЗИ. Изследванията стартират на 23 ноември и ще продължат до 30 ноември включително.

Повече от 300 се изследваха в рамките на кампанията ''Скъсай с хепатита''

От РЗИ информират, че от анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията й от началото на годината до средата на септември са се изследвали 151 лица, от които 55 мъже и 96 жени и няма регистрирани с диагноза ХИВ.

Предвидени са още дискусия на тема  „Как да се предпазим от сексуално-предавани инфекции“, с акцент към превенцията на ХИВ и хепатитите, в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи №3
Шумен.

За пръв път: Учени унищожиха вируса ХИВ с помощта на стволови клетки

Ще се проведат още обучителни семинари за начините на разпространение на ХИВ и сексуално-предавани инфекции. Те ще се състоят в класове на пет шуменски училища - СУ „В. Левски“, СУ „П. Волов“, ПГСАГ, ПГМЕТТ„Хр. Ботев“, ПГОХХТ и ще се провеждат съвместно с доброволци на Български младежки червен кръст.

Учени обявиха напредък в създаването на ваксина срещу ХИВ

В кампанията са включени още раздаване на здравно-образователни материали и презервативи в централната част на града, аранжиране на витрини пред  РЗИ, Диагностично-консултативен център I и в ШУ „Еп. Константин Преславски“, както и поместване на материали в сайта на здравната инспекция.

Генна терапия ще се използва в борбата с вируса ХИВ

Националните данни сочат, че в периода 1986 г.- септември 2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ-инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ-серопозитивни като се запазва тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г.- 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. - 25%. И през настоящата година се запазва тенденцията за пътя на инфектиране - 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път, а  9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари