РИОСВ:Взети са мерки за ограничаване на праха в Шумен
РИОСВ:Взети са мерки за ограничаване на праха в Шумен / netinfo

Четиринадесет пъти по-малко са регистрираните превишения по показател фини прахови частици в Шумен през второто тримесечие на годината, в сравнение с първото. През периода януари-март те са били 42, а в следващите три месеца са само три - отчетени през месец април. По показателите озон, серен и азотен диоксид не са отчетени отклонения. Измерванията са по системата за непрекъснат контролен мониторинг на въздуха.

Замърсяването, основно през зимния сезон, е в резултат на използваните през отоплителния сезон горива в битовия сектор, автомобилния транспорт, транспортните артерии и площадковите източници, съобщават от РИОСВ.

 Предприети  са мерки за намаляване на фините прахови частици в  атмосферния въздух,  във връзка с изпълнението на общинската програма за намаляване  на нивата им в атмосферния въздух над Шумен. Вследствие на ремонтните дейности, извършващи се в момента в града се отделят прахови частици с различен състав. Запрашеността е локализирана в приземния слой на участъците със строителство с ограничен период на въздействие.

 За  ограничаване емисиите на прахообразни вещества с неорганизиран характер, от РИОСВ-Шумен е изпратено писмо  до общинска администрация Шумен, за предприемане на действия, свързани с контрол на обектите и фирмите-изпълнители на ремонтно-възстановителните работи. В резултат на координираните действия между двете институции и извършвания ежедневен контрол, формирането на неорганизирани емисии на прах е ограничено.