Рекорден брой загинали по пътищата в Шуменско
Рекорден брой загинали по пътищата в Шуменско / netinfo

23 души са загинали и 134 са били ранени при 1 168 пътно-транспортни произшествия, станали през първите девет месеца на тази година в Шуменско, това съобщиха от полицията. Тежките катастрофи са 8,57 % от общия брой на произшествията.

В сравнение със същия период на 2007 г. се отбелязва значително увеличение на общия брой на тежките ПТП с 9, на загиналите с 10 и на ранените с 28. През първите седем месеца на 2008 година са регистрирани и четири пътни инцидента извън пътната мрежа, при които са загинали четирима граждани. Още през месец август броя на загиналите при катастрофи надмина общия брой на загиналите през цялата 2007 година – 15.

Като цяло данните от полицейската статистика показват, че обстановката по безопасността на движението е силно влошена и изключително тревожна.

През първите девет месеца на тази година най-малък е броят на регистрираните тежки ПТП през месец април 2008 година – 7/ ранени – 10 и 1 загинал/. През месец август са убити -5, март - 3, през февруари – 4 и през януари – 1.

През изминалия месец септември пътно-транспортната обстановка в областта продължи да се влошава, съобщават още от полицията. През месеца са регистрирани 14 тежки ПТП, при които са убити - 6 и ранени – 18 граждани. Всички произшествия със загинали граждани са възникнали през втората половина на месеца като само при едно от тях загинаха три жени.

Особенно тревожен е факта, че средната възраст на загиналите при катастрофи е ниска – 34 години, като четири от тях са деца, а 12 са на възраст от 18 до 35 години.

По дни от седмицата най-голям брой тежки произшествия са регистрирани във вторник, при които са загинали 7 души, петък – 5 души неделя – 4 души, събота - 3 души и сряда и понеделник – 1.

Най-тежки последици са ПТП от вида “Блъскане в дърво или предмет и преобръщане на МПС извън пътното платно”, в резултат на което са загинали 10 граждани.

Най-влошена е обстановката по безопасността на движението на териториите на общините Шумен / 12 убити и 81 ранени/ и Каспичан / 4 убити и 15 ранени/, Хитрино – 2,. На териториите на общините Нови пазар, Венец, Никола Козлево, Велики Преслав и Каолиново са загинали по един гражданин. Единствено на територията на общините Смядово и Върбица няма регистрирани ПТП със загинали граждани. На територията на община Върбица е ранен 1 гражданин, а на територията на община Смядово – 7. С най-влошени показатели е обстановкта на територията на община Шумен – 53 % от загиналите при ПТП и община Каспичан – 18 % от загиналите при ПТП.

В град Шумен най-голям брой ПТП са регистрирани на бул. “Симеон Велики” – 114 с 6 ранени, бул. “Велики Преслав” – 46 с 8 ранени, бул. “Мадара” – 32 с 1 убит и 1 ранен, ул. “Съединение” – 27 с 1 убит и 2 ранени, ул. “Университетска” - 16 с 1 убит и 1 ранен и ул. “Марица” – 21 с 1 убит и 1 ранен.

За първите девет месеца на 2008 г. от пътните полицаи на територията на Шуменска област са установени 10 748 нарушения на Закона за движение по пътищата.

Установени са 1 107 неправоспособни водачи - с 281 повече от миналата година, което е увеличение с 34 %. Средно на месец са установявани по 123 неправоспособни водачи.

Тежки ПТП с пострадали граждани, при които няма конфликт с други участници в движението, се предизвикват от водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 1,2 промила. През първите дни на месец октомври се затвърждава тази тенденция – при катастрофа край село Близнаци е установено, че водачът е управлявал МПС след употреба на алкохол с концентрация в кръвта 2,18 промила, а при ПТП на бул. “Славянски” - с концентрация в кръвта 1,97 ‰.

През месец октомври ще продължи да се осъществява засилен пътен контрол за установяване на губи нарушения на ЗДП – управление на МПС от неправоспособни водачи, употребили алкохол, неправилно изпреварване и управление на МПС с превишена скорост.