/ IStock
Областният кризисен щаб призовава жителите на областта да бъдат отговорни към себе си и към своите близки
Регистрирани случаи на COVID-19 има в седем от десетте общини на област Шумен, съобщиха от пресцентъра на областната администрация, след заседание на Областния кризисен щаб.

Два са новите случаи на COVID-19 в Шуменско

От началото на пандемията заболели от коронавирус не са регистрирани само в общините Смядово, Никола Козлево и Хитрино
, уточниха от пресцентъра на администрацията.

По информация на РЗИ, към момента потвърдените случаи на COVID-19 в област Шумен са 147, от които активните са 68. 14 души са хоспитализирани в болница, а 54 са в домашна изолация. Под карантина са поставени 772 души.

Четири нови случая на коронавирус в Шуменско

Областният кризисен щаб, след обсъждане на ситуацията, е решил РЗИ и ОД на МВР в Шумен, както и длъжностните лица, определени от кметовете на общини, на основание Закона за здравето - да осъществяват системен контрол за спазване на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.

Съгласно взетите решения, кметовете на общини ще анализират необходимостта от провеждане на масови събития и събирания и след решение на Общинския кризисен щаб - ще ги ограничават предвид високия риск от заразяване и разпространение на COVID-19 на територията на съответната община.

Почина фелдшерът с COVID-19, който доброволно напусна болницата в Шумен

В общини с висок епидемичен риск се ограничава провеждането на сватбени тържества. Кметовете на общини ще организират и дейности за информиране на гражданите на съответната община за риска от заразяване и необходимостта от спазване на въведените противоепидемични мерки, е решено още на заседанието.

Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 призовава жителите на област Шумен да бъдат отговорни към себе си и към своите близки. Щабът апелира към всички да се спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.
БТА