Разкриват приемна за матурите в РИО
Разкриват приемна за матурите в РИО / netinfo
Приемна за разясняване на подробности около провеждане на държавните зрелостни изпити разкрива РИО-Шумен, съобщи малко по-рано днес директорът на инспектората доц. Добромир Добрев. Тя ще е отворена всяка сряда от 14:00 до 17:00 ч. за всички, които имат въпроси. Експертите, с които гражданите ще могат да обсъждат неяснотите около матурите, са Светлана Милева и Стоян Боянов.

Тази година зрелостниците в Шуменско са 2065, съобщи още доц. Добрев. Те ще трябва да подадат заявления за явяването на матури по 2 предмета, – БЕЛ и учебен предмет по избор: Математика, чужд език /английски език, френски език, немски език, испански език, италиански език, руски език/, История и цивилизация, предметен цикъл "Философия",География и икономика, Физика и астрономия, Биология и здравно образование и Химия и околна среда. Въпросните заявления за допускане до държавен зрелостен изпит ще се подават от 14 до 28 февруари при директора на съответното училище.

Онези от децата, които не се явят на матура ще получат удостоверение за завършен гимназиален етап. С неготе ще могат да започнат работа или да продължат квалификацията си по определена професия.

Доц. Добрев каза още, че е посъветвал директорите на училища да изискат от децата, които не желаят да подадат заявления за матури писмено уверение, че са запознати, че трябва да се явят на зрелостни изпити, но на този етап не желаят да го направят.

В случай, че даден ученик получи оценка Слаб 2 на матура, той има право да се яви на следващата сесия. Първата ще е през месец юни, а втората през септември, броят на явяванията е неограничен, разясниха от РИО. Сроковете за матурите са съобразени с тези за кандидатстване във ВУЗ-овете, част от които ще зачитат оценките от зрелостните изпити.

По-рано днес директорът на РИО и експерти от МОН се срещнаха с директорите на шуменските училища. До края на деня те ще получат брошури „Матури – примерните въпроси за разяснителната кампания”. Предстои те да бъдат разпространени на ключови места в школата, след което с родителите на завършващите ученици ще бъдат проведени родителски срещи във връзка с разяснителната кампания.

Матурите ще бъдат оценявани от национални комисии. В тях ще бъдат включени учители от цялата страна, като до края на януари директорите на училищата ще дават предложения и препоръки за проверяващи преподаватели.