Разград е сред водещите общини по спечелени проекти
Разград е сред водещите общини по спечелени проекти / Dariknews.bg
Разград е сред водещите общини по спечелени проекти
37409
Разград е сред водещите общини по спечелени проекти
Разград е сред водещите общини по спечелени проекти
  • Разград е сред водещите общини по спечелени проекти
  • Разград е сред водещите общини по спечелени проекти

Община Разград е сред вощетите по спечелени проекти по Оперативни програми, тя е на шесто място сред всичките 264 общини в страната. Това каза в интервю за Дарик кметът на общината Денчо Бояджиев. По думите му през последните 2 години администрацията е спечелила 11 проекта.

Той допълни, че неразплатените разходи, с които общината е приключила 2010 година са  350 000 лв., което е поносимо за бюджета на общината. „Мисля, че това до голяма степен пък облекчава работата сега през 2011 година, когато трябва да се прави бюджетна рамка за новата година", допълни Бояджиев.

Той добави, че благодарение на предприетите през миналата година антикризисни мерки от общинската администрация почти в максимална степен са изпълнени някои от икономическите показатели по отношение на приходите. Почти в максимален размер е събираемостта от такса „битови отпадъци", данъка за моторните превозни средства и др.

„Миналата година крупни сделки в общината не са реализирани, повече от половината от средствата, които очаквахме да влязат в местните дейности не се получиха. Единствената възможност, която остана за общината беше да се работи по оперативните програми и благодарение на тях инвестиционния процес в общината беше запазен", подчерта кметът на община Разград. По думите му, чрез проектите, които общината е успяла да реализира е запълнена една голяма празнина и са решени проблеми от инфраструктурата, които са от съществено значение за хората, живеещи в региона.

"Започваме 2011 година със стартов бюджет от 29 000 000 лв.", каза още г-н Бояджиев. Той илюстрира с цифри намаляващия през годините бюджет, като заяви, че през 2008 г. общината е приключила с 39 000 000 лв. окончателен бюджет, на следващата година с 35 000 000 лв., а 2010 година е приключила с не повече от 30 000 000 лв. „Вместо с всяка изминала година да се увеличават средствата, което означава решени повече проблеми на хората, които живеят в региона, точно обратно - стегнацията става все по-голяма и по-голяма", добави Бояджиев. По думите му резервите, които са успели да мобилизират следва да бъдат наложени, като една трайна тенденция и един работещ механизъм. „Средствата от местните дейности да могат да ни решат най-важните и най-неотложните въпроси, като част от тях ще реализираме в инфраструктура", добави още градоначалникът.

Цялото интервю с  Денчо Бояджиев чуйте в прикачения файл.