Работна група даде предложения за НИАР Мадара
Работна група даде предложения за НИАР Мадара / netinfo

Общините Шумен и Каспичан да извършат почистване на растителността в НИАР “Мадара”, да бъде монтирана нова предпазна мрежа над Мадарския конник и да бъде монтирана защитна мрежа в зоната на Голямата пещера. Това са част от предложенията на работната група, по проблемите за опазването на Мадарския конник, назначена със Заповед на Министъра на крутурата проф. Стефан Данаилов. Те са записани в изготвения протокол.

Членовете на комисията предлагат още да се възложи от Министерството на културата изготвяне на експертна оцента за въздействието на растителността върху скалите и паметника, РИМ – Шумен да възстанови информационните табели съобщаващи за опасностите по маршрутите в резервата и да се възложи изготвяне на кадастрална карта на резервата. Членовете на комисията записаха още в протокола научният ръководител на проекта за биозащитата на релефа да представи пред Националния съвет за опазване националните паметници на културата, доклад с предложения за консервацията на Мадарския конник.

Според предложенията на комисията през 2008 г. Министерството на културата трябва да възложи изготвянето на детайлна експертна оценка на скалния масив с цел укрепване на опасните места и изготвяне на Подробен устройствен правилник на резервата.

Протоколът бе обсъден и подписан от всички членове на работната група. Предстои министърът на културата проф. Стефан Данаилов да одобри направените предложения, записани в протокола, за да започне тяхната реализация.