/ Община Шумен
Остават броени дни до крайния срок за участие в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, съобщиха от Община Шумен.

Удължават срока на националния конкурс "Природата - моето вдъхновение"

Заради извънредното положение в страната тази година конкурсът ще се проведе изцяло в онлайн формат. До 30 април включително желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите изпълнения, заснети под формата на видеоклип, на имейл адрес konkurs.shumen@gmail.com. Заедно с видеото трябва да бъде приложена и попълнена заявка за участие.

В конкурса могат да се включат ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, разпределени в пет възрастови групи. За участие в новата категория „Дигитална поезия с Новател“ няма възрастови ограничения.

За допълнително улеснение желаещите могат да намерят унгарски творби, преведени на български език на сайта на Унгарския културен институт. Там в челото на страницата е създадена секция „Текстове на Шандор Мараи“, където са качени откъси от книгата „Четирите сезона“ на унгарския поет.

Според новия онлайн формат, видеоклиповете с рециталите на участниците трябва да отговарят на следните изисквания: клипът да е нередактирана версия без монтаж, за да може да се видят изпълненията на участниците в естествен вариант; видеото да е с максимална дължина 10 минути и да е с максимално добро качество (звук и картина); в наименованието на клипа да фигурира ясно името на изпълнителя и в коя категория участва (примерно наименование: „2_kategoria_triteimena“); заедно с видеото участниците трябва да изпратят и необходимите по статут документи (приложена заявка за участие).

Престижни награди от международен конкурс за школата по балет

Видеоклиповете с изпълненията на участниците се качват в канала на конкурса в Youtube - Рецитаторски конкурс - Шумен. Предвижда се те да бъдат излъчени и по Телевизия Шумен.

Жури в състав проф. Здравко Митков (председател) и членове доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова ще оценява изпълненията на участниците и ще отличи най-добрите. За всички класирани на първо, второ и трето място в отделните групи са предвидени парични и специални награди.