Прибират агресивните кучета, глоба до 200 лв. за стопани, които не ги регистрират
Прибират агресивните кучета, глоба до 200 лв. за стопани, които не ги регистрират / netinfo

 

 

Продължава активно кампанията по прибиране на агресивните кучета приоритетно от центъра на Шумен и вилната зона на града. Те ще бъдат настанявани в приюта и няма да бъдат пускани отново на свобода. За това се договориха днес на работна среща кметът на Шумен Красимир Костов, управителят на Немския кастрационен център д-р Милен Данков, управителят на охранителното звено в общината Стефан Данчов и директорът на Инспектората Свилена Иванова. Решено бе да бъде обходен районът на вилната зона и да бъде направена проверка дали кучетата-пазачи имат регистрация. Напролет ще започне и тяхната кастрация.

 

С усилията на трите звена стартират масови проверки и на домашните кучета, които по закон също подлежат на регистрация в общината. До този момент са регистрирани едва 5 кучета, а за миналата година са били само 43. Според Дружеството за защита на животните в Шумен има около 10 000 домашни кучета, потвърди Тонка Петрова, говорител на Центъра.

Според съществуващата Наредба за притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Шумен глобата за нерегистрирано куче е 50 лв. При неизпълнение повторната глоба е 200 лв.

 

Д-р Данков отчете, че популацията на кучетата не расте, но и не намалява. Причина за това според него е, че домашните кучета не са кастрирани и стопаните пускат на свобода новородените или ги оставят пред приюта. Отказът от кастрация в повечето случаи пък е свързан с мнението, че дворното куче след нея преставало да лае. Д-р Данков заяви, че стопаните могат да бъдат спокойни, защото такова твърдение не почива на никаква истина и самата кастрация не е вредна за животното.

 

На срещата бе решено още от приюта да излизат кучета за “осиновяване” само след представяне на регистрационен талон от общината. Мярката е предприета, тъй като според д-р Данков повечето от гражданите вземат кучетата и ги пускат отново на улицата.Предстои разширение на кучкарника, но това няма да реши проблема. „Харчим за кучетата пари на данъкоплатците, които бихме могли да използваме, примерно, за децата”, бе категоричен кметът Красимир Костов. Той ще поиска от гражданите ясно становище как да продължи борбата с бездомните кучета, тъй като до 2011 г. те трябва да изчезнат от улиците според директивите на ЕС.

 

По негово предложение бе предвидена среща на кметовете от съседни общини, с които да се обсъди организирането на едновременни акции по прибирането и кастрирането на кучета. Трябва да обединим усилията си в една посока, за да има работещ механизъм за справяне с проблема, който да даде видим резултат, категоричен бе Красимир Костов.