Преливникът на язовир Нови пазар-1 е в добро състояние, няма опасност за населението и инфраструктурата
Преливникът на язовир Нови пазар-1 е в добро състояние, няма опасност за населението и инфраструктурата / netinfo

Комисия с представители на „Напоителни системи", ВиК- Шумен, регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", община Нови пазар и Областна администрация-Шумен, извърши проверка на преливника и язовирната стена на язовир Нови пазар-1. Тя беше извършена със заповед на областния управител на Шумен Донка Иванова. Проверката беше разпоредена след сигнал на кмета на община Нови пазар Румен Панайотов за състоянието на съоръжението на заседание на 12 май на Областния щаб за защита на населението при бедствия и аварии.

Днес за времето от 8:30 до 15:30 ч. комисията направи подробен оглед на съоръжението. Констатирани бяха частични повърхностни нарушения на бетоновата облицовка на преливника. Видимите течове от страна на сухата страна на преливника са породени от преминаване на вода през налични пукнатини и компрометирани фуги по облицовката на водната страна на преливника. Изтичането на вода в момента на огледа е в количество около 2-3 л/с.

Заключението на комисията от специалисти е, че преливникът и язовирната стена на язовира са в добро експлоатационно състояние. Преливникът е разположен в ската извън язовирната стена, като водният поток след него преминава през бързоток на съоръжението. Констатираното по време на огледа състояние на преливника не застрашава сигурността на язовирната стена и прилежащите по течението на реката град Нови пазар и инфраструктурните обекти е становището на комисията.

Комисията счита, че източваните водни количества през основния изпускател, при запазване на настоящите метеорологични условия, могат да осигурят достигане на водно ниво, даващо възможност за възстановяване на бетоновата облицовка на преливника/ отстраняване на наличните пукнатини и компрометирани фуги/ след около 40-50 дни.

Препоръчва се на дружество „Напоителни системи", което стопанисва съоръжението, да създаде организация за своевременно изпълнение на възстановителните работи, веднага след като се достигне необходимото водно ниво.

По данни на Напоителни системи към момента обемът на язовир Нови пазар-1 е 1 950 000 куб.м. вода. Контролирано през основния изпускател се изпускат 0.5 куб./м./сек. водна маса за осигуряване на свободен обем.