Представят филм за Средновековния Шумен в музея
Представят филм за Средновековния Шумен в музея / netinfo

Регионалният исторически музей в Шумен ще представи филма „Средновековният град Шумен (ХІІІ - ХІV век)" в 17:30 часа на 30 октомври. Това ще се случи в експозиционна зала „Вяра и сила". Филмът е в основата на проект на РИМ-Шумен, реализиран с подкрепата на Общински фонд „Култура" при Община Шумен.

„Станете част от събитието и се впуснете във вълнуващата виртуална разходка през вековете", апелират към шуменци от музея.

„Историята на града и на отминали епохи в музея на Шумен жива се пази и спрете тук, за да Ви разкажем за средновековния град Шумен..." С тези думи започва новият филм с туристическа насоченост „Средновековният град Шумен (XIII - XIV век)", чиято цел е да популяризира Шуменската крепост и да представи един модерен разказ за нейната хилядолетна история.

Базови данни за създаване на компютърните модели на сградите са книгата на Вера Антонова „Шумен и Шуменската крепост" и съхранените в музея чертежи от богатия й научен архив.

Филмът ще се разпространява от шуменския музей на DVD носители. Озвучен е на български език, с вградени субтитри на английски, немски, френски и руски. Предвидени са субтитри и на български език за хора със специални нужди.