Представителят на общината ще се въздържи относно смяната на шефа на ВиК
Представителят на общината ще се въздържи относно смяната на шефа на ВиК / Dariknews

Икономическа комисия към ОбС даде мандат на представителя на общината в Общото събрание на ВиК-Шумен Митко Киров и реши той да гласува въздържал се относно освобождаването на управителя на ВиК инж. Светлозар Дамянов. Общото събрание ще се проведе на 26 февруари, петък. Комисията оторизира Киров да гласува въздържал се и относно освобождаване на контрольора на водното дружество.

Първоначално в общинския съвет беше внесена докладна, според която колективният орган да реши как да гласува Митко Киров по време на Общото събрание. При разглеждането й обаче не бе взето решение. Според председателя на ОбС Даниела Русева съгласно общинската наредба за търговските дружества органът, който трябва да вземе решение как представителя да гласува е Икономическа комисия. Поради тази причина членовете й се събраха на извънредно заседание след края на сесията.

По време на обсъжданията в сесийна зала кметът на Шумен Красимир Костов заяви, че в телефонен разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Екатерина Захариева тя го е информирала, че предложен за нов управител на ВиК е Асен Аврамов от НДСВ, който в момента е управител на общинското предприятие „Общински жилища и имоти”.  

Във внесено от Костов становище относно избора на нов управител се казва, че настоящият може да бъде освободен преди изтичане на мандата му само ако нарушава изискванията за конкурентна дейност, а такива не са посочени в решението на Общото събрание. Според становището на градоначалника предложения за поста Асен Аврамов няма квалификация в областта на водоснабдяването, а има завършена специалност „Промишлено и гражданско инженерство”. Мандатът на настоящия управител на дружеството инж. Дамянов изтича на 30 януари 2011г. В становището се казва още, че през 2003 г. с решение на Общото събрание на дружеството преди изтичане на мандата на Дамянов, той е бил освободен без да са посочени причини за това. С решение на Шуменския окръжен съд това решение е било отменено като незаконосъобразно. Мотивите на съда са били, че освобождаването му е противоречало на чл. 21 от Дружествения договор, според който в срока на мандата му управителя може да бъде освободен, ако нарушава изискванията за конкурентна дейност на чл. 142 от Търговския закон.

В сесийна зала днес председателят на Правна комисия Пламен Петков заяви, че няма данни за законно и договорно основание за освобождаването на инж. Дамянов.